Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
 
Сьома науково-краєзнавча конференція «Черкащина в контексті історії України», присвячена 200-річчю від дня народження Т.Шевченка та 60-річчю утворення Черкаської області відбулася 28 листопада 2013 року в Черкаському національному університеті ім. Б.Хмельницького. 
Організатором наукового заходу, як і в попередні роки, виступила обласна організація Національної спілки краєзнавців України. Василь Мельниченко, кандидат історичних наук, професор, голова обласної організації краєзнавців Черкащини у вступному слові сказав: «У роки незалежності краєзнавчий рух на Черкащині перетворився у масову форму залучення науковців та широких верст громадськості до вивчення місцевої історії і став дієвим способом громадсько-патріотичного виховання. Головним завданням діяльності обласної організації Національної спілки краєзнавців України є виховання у громадян, передовсім учнівської і студентської молоді, поваги до свого минулого, культури, мови і традицій українського народу на основі об’єктивного висвітлення історії і сучасності Шевченкового краю». 
 
Мета конференції – всебічне висвітлення, обговорення та оприлюднення результатів дослідницької роботи науковців і краєзнавців Черкащини, розкриття теми історії і сучасності рідного краю. Дослідники історії краю та шевченкознавці – науковці та студенти вищих навчальних закладів, вчителі, працівники музеїв, архівів, представники різних верств краєзнавчого активу в своїх виступах висвітлили обрані теми.
Наукові працівники Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» взяли активну участь в підготовці матеріалів та роботі конференції – зокрема секції «До 200 – річчя від дня народження Кобзаря». Людмила Метик та Валентина Старусєва виступили з доповідями «Черкащина – Шевченків край» та «Вшанування пам’яті Т.Шевченка на Черкащині».
У дослідженнях науковців заповідника глибоко розкрита тема історії рідної землі ,формування національної свідомості та патріотизму нашого відомого земляка, джерела витоків його творчості. Тема малої батьківщини наскрізною ниткою проходить у поетичній, малярській та прозовій творчості Кобзаря. Рідна земля і природа завжди вабила його, і де б він не був – чи в Петербурзі, чи в засланні – він завжди повертався в своїх думках до рідної України. Т.Шевченко виростав серед народнопісенного багатоголосся, гайдамацьких легенд, переказів, у яких народ славив своїх ватажків, боротьбу за волю і незалежність держави. Поет черпав силу духу і натхнення у славному минулому черкаської землі. Як у селах дитинства Кобзаря, так і по всій Черкащині пам’ять про нашого земляка живе і житиме допоки є український народ.
Матеріали конференції будуть надруковані у збірнику, дослідження науковців широко використовуються у навчально-виховному процесі та збагачують знання черкащан про рідну землю, історичний та географічний центр України.

 

   
Людмила Шевченко,
заступник директора з наукової роботи 
     

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua