Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
 

Усі минаються – Шевченко не минеться.
Зійдуть у безвість відчай і жалі.
Та поряд буде те велике серце
І десь там ми – невидимо малі.  

Пролітають роки за роками, змінюючи природу, клімат, покоління. Але вкотре переконуємось: попри всі зміни наш Шевченко понад усе. Він є, він не минеться і не зміниться.

У місті Переяславі-Хмельницькому 11 листопада 2014 року бібліотекою ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди», зокрема, її директором Шкирею Ольгою Іванівною, заслуженим працівником культури України, був проведений круглий стіл «Кобзарева осінь у Переяславі». В ньому взяли участь і працівники Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко, заступник директора з наукової роботи, заслужений працівник культури України, та головний зберігач фондів Ольга Дмитренко. Людмила Михайлівна розповіла присутнім про історію створення заповідника, проілюструвавши свій виступ копіями фоторобіт Григорія Шевченка, родича Тараса Шевченка по лінії його брата Микити, та сучасними фото, що пов’язані з місцями дитинства Кобзаря на його батьківщині: села Моринці, Будище, Шевченкове (Керелівка), Вільшана.  

Учасники круглого столу

Родич нашого Кобзаря по лінії брата Йосипа, Микола Павлович Лисенко, презентував свою книгу «Коріння Шевченкового роду», над якою працював понад тридцять років. 

Твір Т.Шевченка «І мертвим, і живим…», який прочитав Смірнов Віктор, учень 8 класу Переяслав-Хмельницької гімназії, лауреат Всеукраїнських читань 2008, 2010 років, переможець творчого конкурсу «Диво-дитина України 2011 року», володар гран-прі Міжнародного конкурсу читців в Мелітополі 2013 року, звучав так, що, здавалося, було замало йому простору у цій залі, заповненій людьми. 

 

Микола Павлович Лисенко та Віктор Смірнов

Перебуваючи в світлих, затишних, обладнаних найсучаснішими новинками техніки приміщеннях бібліотеки (та і всього університету), ми, земляки Т.Шевченка, скрізь відчували його незриму присутність: і в книгах, і в рушниках, у вишитих портретах і словах «Заповіту». А надто тоді, коли Наталія Михайлівна Кухарєва, завідувач науково-дослідного відділу музею «Заповіту» Т.Г.Шевченка НІЕЗ «Переяслав» зі всією глибиною душі і величезним багажем знань «повела» присутніх до с.В’юнище, де день за днем переповіла про творчий злет нашого Тараса та про перебування Кобзаря у лікаря Козачковського. Подача матеріалу, поезії Шевченка з її вуст, щира глибока любов і повага до поета заворожували всіх присутніх як в університеті, так і в музеї «Заповіту», де вона провела екскурсію учасникам круглого столу. 

Теплу, домашню затишну атмосферу круглого столу створили майстер-класи з декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва. Тут були представлені українська витинанка і етнічна листівка, ткацтво бісером і ручне ткацтво. Тут вжились поряд і вовняна акварель, і мистецтво «Канзаші» за одним столом, пліч-о-пліч, ґрунтований текстиль і паперопластика. Щира вдячність кураторам, викладачам, які не стомлюються уже скільки років сіяти зерна добра, вміння, любові до України в душах і серцях своїх студентів. 
 

Етнічна листівка

Ручне ткацтво

 

 

 

Щира вдячність організаторам круглого столу «Кобзарева осінь у Переяславі». Не відчувалось, що це була осінь. З роси й води вам, шановні, процвітання, шани і любові від вдячних студентів.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua