Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
     
«Тарас Шевченко – наймузикальніший поет у світовій літературі»
Микола Гордійчук 

11 квітня 2016 року до батьківської садиби Кобзаря прийшли місцеві музиканти, поети, письменники, щоб говорити про Шевченкову любов до високого мистецтва.

«Класична музика в житті Кобзаря» – тема неординарна. Небагато шанувальників нашого поета знають: окрім того, що любив народну українську пісню і слухати, і співати, він розумівся і на класичній музиці. Відомий фольклорист Михайло Максимович згадував: «…заслухувались ми співаючого Шевченка – цієї мистецької натури, що так багато відбилась у живопису, віршуванні, а найсильніше і найкраще в співі українських пісень».

Талановиті співаки села Шевченкового Леонід Шах, Іван Буднік, Володимир Пономаренко, Анатолій Різник, заспівали улюблену пісню нашого поета «Ой зійди, зійди, зіронько та вечірняя» (відео). Мову вели й про те, що на вірші Тараса Шевченка написано найбільше музичних творів. Один з них – «Бандуристе, орле сизий» – задушевно виконав Володимир Пономаренко.  

Іван Буднік, Анатолій Різник, Володимир Пономаренко, Леонід Шах виступали перед шанувальниками української пісні

 

Володимир Пономаренко

Шевченкову любов до класичної музики бачимо у повісті «Музикант». Він згадує про відомого німецького віолончеліста і композитора Бернхарда Ромберга, а також про знаменитих бельгійських музикантів – скрипаля і композитора Анрі В’єтана та віолончеліста і композитора Адрієна Франсуа Серве, які гастролювали в Петербурзі в 1860-му році. В цій же повісті Тарас Григорович серед інших музичних інструментів виокремлює задушевний м’який тембр віолончелі: «Тільки одна душа людини може так плакати і радіти, як співає і плаче цей чудовий інструмент». «Моцарт-чарівник», «божественний Гайдн», «великий Бетховен», «безсмертний Глінка» – відомі нам вислови Шевченка.

У Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» відбулася приємна подія: вперше в літературно-меморіальному музеї Т.Г.Шевченка звучала улюблена класична музика поета. На гостину до Шевченкових місць завітали відомі музиканти скрипалька Лідія Футорська і акордеоніст Сергій Хоровець (відео). Молоді виконавці презентують концертну програму «Українські акварелі» в Україні та за її межами, популяризуючи класику геніальних українських композиторів Миколи Лисенка, Максима Березовського, Мирослава Скорика, Михайла Скорульського та ін. В музеї звучала класична музика у їхньому виконанні, яку так любив слухати Шевченко. Музика Фредеріка Шопена завжди викликала у його душі тужливі почуття за батьківщиною.  

Лідія Футорська та Сергій Хоровець виконують класичні твори українських композиторів

Здавалося, що чарівна мелодія скрипки та акордеону полонила весь простір музею і дісталася до найпотаємніших куточків душі. Добірне товариство отримало насолоду від прекрасних мелодій та спілкування із неперевершеними інструменталістами, які знайшли час у своєму щільному графіку подарувати високе мистецтво землякам Тараса Шевченка. 
Ольга Бондаренко,
завідувач літературно-меморіального музею Т.Г.Шевченка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua