Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

Урочистості до 203 річниці з дня народження Тараса Шевченка пройшли під гаслом «Борітеся – поборете, вам Бог помагає».

Керівники Черкаської області традиційно поклали квіти до пам'ятника Кобзареві та до могил його батька і матері у Шевченковому. У селі Моринці голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, голова обласної ради Олександр Вельбівець та їх заступники посадили перші саджанці дубової алеї біля каплиці Святого Тарасія. Молоді деревця були вирощені з жолудів, зібраних під дубами у селі Будище, в дуплі одного з яких малий Тарасик ховав малюнки від пана.

 
Не зрадила своїм традиціям і Зоя Ружин, активна громадська діячка та поетеса. Як і щороку 9 березня, цьогоріч приїхала вона разом із своїми друзями-шанувальниками поета відвідати місця дитинства Кобзаря. Після вшанування пам'яті матері Тараса Шевченка, покладання вінка та преломлення короваю біля місця її спочивання, Зоя Володимирівна вручила почесні відзнаки за самовіддану працю у розбудові шевченківського краю працівникам заповідника та іншим достойним представникам громади села Шевченкового. Пізніше гості посадили кілька символічних дубових пагінців.

 
 

Цього ж дня було відкрито одразу дві виставки. Перша представлена у фойє літературно-меморіального музею Т.Г.Шевченка. Тут відвідувачі можуть побачити роботи відомого художника Василя Лопати із фондів Національного музею Тараса Шевченка - ілюстрації до творів Кобзаря. У Моринському музейному комплексі виставка з символічною назвою "Борітеся – поборете!".

 

У другій половині дня біля музею у селі Шевченковому встановили мікрофон. О 16.00 годині всі бажаючі долучилися до акції «Global Shevchenko», що відбулася у рамках флешмобу, присвяченого дню народження Кобзаря. Працівники заповідника та жителі Тарасового села прочитали кожен свою улюблену поезію із «Кобзаря».

Над усім світом звучали Шевченкові слова:

Та не однаково мені,
Як Україну злії люде
Присплять, лукаві, і в огні
Її, окраденую, збудять...
Ох, не однаково мені.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua