Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

13 вересня 2018 року Людмила Шевченко, генеральний директор заповідника, та Людмила Метик, завідувач музею, взяли участь у шостих Міжнародних Шевченківських читаннях «Історичний досвід та сучасний стан вивчення Журналу (Щоденника) Тараса Шевченка» (до 160-річчя написання автобіографічного документа).

Захід відбувся у м.Каневі в конференц-залі Шевченківського національного заповідника. Традиційно всі учасники та гості на чолі з керівництвом заповідника піднялися до могили Кобзаря для покладання квітів та вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка.

З вітальним словом виступили генеральний директор Шевченківського національного заповідника Мар’ян Піняк та кандидат історичний наук, заступник генерального директора з наукової роботи Світлана Брижицька.До них приєднався і Денис Чернієнко, кандидат історичних наук, координатор Громадсько науково-просвітницького «Інституту Тараса Шевченка» (Уфа, Республіка Башкорстан, РФ).

Серед почесних гостей були присутні провідні шевченкознавці, такі як Володимир Мельниченко, Володимир Поліщук, Василь Пахаренко, Сергій Гальченко. На зустріч був запрошений і Олександр Третяков, видавець м. Черкаси, відповідальний редактор книги «Щоденні записки (Журнал) Тараса Шевченка» за редакцією Сергія Єфрємова. Репринтне видання видрукуване за виданням 1927 року, яке було перевидане ним у 2018 році.

Учасники конференції підготували цікаві доповіді, які дали можливість присутнім ще глибше пізнати Тараса Шевченка. Дуже доречною виявилася виставка найрізноманітніших видань «Щоденника» Тараса Шевченка від 1860 року до сьогодення, яка зберігається в фондах Шевченківського національного заповідника. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua