Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

6 жовтня 2018 року стартувала загальнонаціональна екологічна акція «Дуби Шевченка єднають Україну». Мета даної акції – порятунок багатовікових дубів, які тісно пов’язані з іменем Великого Кобзаря.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак власноруч висадив перші саджанці молодих дубочків, вирощених із Шевченкових дубів у с. Моринці, де розгойдувалася колиска майбутнього генія українського народу.

До цієї акції долучилися перший заступник Черкаської обласної облдержадміністрації Віталій Коваль, генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко, начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Звягінцева, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко, директор державного підприємства «Лисянське лісове господарство» Вячеслав Шако та учні Лисянського шкільного лісництва.

 

Всі учасники заходу висадили саджанці, які проросли із жолудів дубів, що ростуть на Чернечій горі. Відтак, у Моринцях на території меморіального комплексу з'явилася дубова алея.

Далі делегація прибула до села Будище, де зростають три історичні дуби Тараса Шевченка, щоб зібрати жолуді на насіння, які разом із саджанцями представники делегації передали до Хорольського ботанічного саду, що на Полтавщині, щоб продовжити ініціативу на наступні роки.

 

В Україні насправді багато дерев присвячено вшануванню пам'яті Шевченка, та серед них нараховують близько десяти вікових дубів, які росли ще за життя Тараса Шевченка, і сім з них зростає у нас на Черкащині. Зважаючи на вік дерев, вони потребують особливого спеціального фахового догляду. Здебільшого лікування вікових дерев включає вичистку дуба від відсирілої частини, оброблення його спеціальними засобами захисту та пломбування тих частин, крізь які потрапляє волога. А також очистку території навколо дуба від твердих матеріалів, аби його коренева система могла «дихати», та встановлення відповідних підпор чи огорожі.

Мінприроди готове допомогти науковцям Черкащини змінити статус вікових «дубів Шевченка» у селі Будище, щоб ці унікальні пам’ятки природи отримали фінансування на лікування та догляд з державного бюджету. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, відкриваючи на Черкащині національну екологічну акцію «Дуби Шевченка єднають Україну». 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua