Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
     

3 травня 2018 року у селищі Вільшана Людмила Метик, науковий працівник заповідника, провела майстер-клас по виготовленню ляльки-оберега зі шпагатної нитки вихователям дитячого навчального закладу «Ромашка», де виховується понад сто діток. Дорослі із захопленням слухали розповідь про створення ляльок-мотанок.

Традиція робити власноруч ляльки-обереги існувала ще за часів Київської Русі. Вважалося, що така іграшка може захистити власника від хвороби, невдач, неприємностей та навіть від нечистої сили. За потреби ляльку-мотанку виготовляли, щоб швидше знайти своє кохання, привернути удачу, отримати матеріальні блага чи здійснити задумані бажання.

 

 

Традиційно ляльки-обереги виготовлялися жінками, дівчатами з пряжі яскраво-червоного кольору. Саме він символізує щасливе життя і взаємну любов. Такий талісман можна було зробити до якоїсь святкової події або для особливої потреби, для себе або іншої людини. Свій оберіг людина тримала при собі все життя, а іноді навіть передавала у спадок.

Зроблений власноруч, він мав особливу силу. Кожна лялька, якщо малося на меті створити саме оберіг, а не лише прикрасу для дому, мала відповідати певним умовам:

  1. Обличчя ляльки не повинно було мати будь-яких рис обличчя, адже в такому разі вона переставала бути оберегом і могла набути небезпечного значення.
  2. Використання ниточок яскраво-червоного кольору. Вважається, що цей колір підсилює чарівні властивості будь-якого предмета і оберігає від темних сил.
  3. Для того, щоб оберіг захищав свого господаря від «поганого ока», заздрості, його потрібно було «заговорити», тобто, проказати певні слова.  

Сучасні українці, можливо, не надають всерйоз такого магічного значення цьому виробу, як наші прародителі, проте ми повинні знати стародавні традиції нашого народу, щоб зберегти їх для нащадків, передаючи з покоління в покоління.

 

Логічним продовженням розповіді Людмили Іванівни став майстер-клас зі створення оберега. П'ять вихователів садочка навчилися виготовляти ляльку-мотанку, щоб пізніше передавати це традиційне народне вміння своїм вихованцям. Всі учасники заходу отримали велике задоволення від роботи та власноруч виготовлену лялечку в подарунок.

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua