Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

«З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ…»

Таку назву мав захід, який проходив у Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» протягом 16- 18 грудня 2019 року.  

Розпочався захід 16 грудня у Моринському музейному комплексі презентацією першої персональної виставки Ольги Машевської, яка є художницею, волонтеркою, методистом, лектором, педагогом, керівником арт-студії "Мальовничий коктейль" при Центрі дитячої та юнацької творчості у місті Києві. Ольга Михайлівна учасниця міських, обласних та міжнародних ініціатив з популяризації народного мистецтва та інших проектів, які стосуються історії та культури України, зокрема у графічних історично-художніх проектах «Мальована стрічка. Княгиня Ольга. Мудра, хитра, свята», «Гетьман Мазепа», «Повість минулих літ». Активно займається популяризацією декоративного народного розпису України, зокрема Петриківського, Яворівського та Самчиківського декоративних розписів.  

 

Ольга закохана у народний декоративний Самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Донедавна у техніці Самчиківського розпису працювали лише чотири майстри в країні (Олександр Пажимський, Віктор Раковський, Сергій Касьянов, Михайло Юзвук), Ольга Михайлівна була їх ученицею. Три роки роботи майстрині пов’язані з цією технікою. Займається дослідженням джерел та історією виникнення цього народного розпису. Має 80 учнів, які вдало опановують цю техніку народного малярства. У 2019 році стала автором календаря та листівок, які роз’їхалися по всій Україні та в США. Пише книгу-методичку для бажаючих опанувати Самчиківський розпис самостійно, яку планує видати на початку 2020 року. На сьогоднішній день роботи Ольги Машевської знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Польщі, Канади, Італії, Франції, Німеччини, США та Ізраїля.
 

На нашій виставці представлені роботи 2018 та 2019 років. Також майстриня показала декілька робіт вже своїх учнів, з якими вона зараз займається.

На зустріч з майстринею завітали вихованці старших класів Моринського НВК та їх викладачі. Не менш цікаво пройшла і друга частина заходу, в якому мисткиня провела для учнів середніх класів цієї ж школи майстер-клас по створенню мальовки. Як чудовий педагог і оратор Ольга Михайлівна доступно і цікаво розказала та показала, як створюється улюблена квіточка майстрині «перчинка». Кожен з присутніх з великим захопленням створював свою композицію, яка залишилася на пам’ять про цей день.

Після майстер-класу генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко прочитала лекцію про папір ХІІІ ст., та навіть показала папір, виготовлений за тією ж технологією.  

17 грудня робота художниці Ольги Машевської продовжилася, адже декоративний розпис, зокрема Самчиківський – для мисткині, це особливий символічний код українського мистецтва, в основі якого лежить любов до рідної землі, квітів, пташок... Майстриня використовує й цікаво інтерпретує традиції декоративного Самчиківського, створюючи цікаві композиції в наївному, народному стилі.

Після огляду малої батьківщини Тараса Шевченка майстриню переповнювали емоції від краси цього благословенного Богом краю. Того дня Ольга Михайлівна працювала з учнями Шевченківського НВК, школи мистецтв та студентами Шевченківського коледжу, які завітали до літературно-меморіального музею Тараса Шевченка. Це був досить насичений день, адже одночасно мисткиня працювала з сорока сімома учнями, які з цікавістю слухали та виконували вказівки художниці. Всі роботи були неймовірні, яскраві та індивідуальні.

 

18 грудня 2019 року в приміщенні Вільшанської центральної публічної бібліотеки було досить людно, адже саме тут проходив майстер-клас з Ольгою Машевською «Самчиківський розпис – перлина України» для вільшанців. На зустріч з майстринею зібралися учні ЗОШ І –ІІ та І – ІІІ ступенів, учні місцевої школи мистецтв (художнього відділу) та вихователі дитячого садочка «Ромашка».

Ольга Михайлівна прочитала надзвичайно цікаву та пізнавальну лекцію про цей вид розпису, а потім всі учасники прийнялися за клопітку роботу. По закінченню майстер-класу кожен з бажаючих долучився до оформлення мальовки майстрині, яку вона залишила в дарунок для Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».  

В знак вдячності для майстрині було зорганізовано міні-екскурс по селищу, яке має свою багату історію. Ольга Михайлівна, перейнявшись красою та величчю нашого краю, подарувала для фондів заповідника власний календар, оформлений її мальовками.

Три дні пролетіли непомітно, але проведені вони були надзвичайно цікаво та змістовно. Висловлюємо щиру вдячність Ользі Михайлівні Машевській за її плідну працю та бажаємо подальших творчих злетів.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua