Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
     

До 80 річчя літературно-меморіального
музею Тараса Шевченка в селі Шевченкове

Все, що в серці натхненне і щире, Україно, тобі віддаю!
20 травня 2019 року наукові працівники Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» провели надзвичайно вдалий творчий захід присвячений Міжнародному дню музеїв, 80 річчю літературно-меморіального музею Тараса Шевченка в селі Шевченкове та ювілею Заслуженого діяча мистецтв України, Народного художника України, Лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка Анатолія Гайдамаки.
Анатолій Васильович є автором оформлення Національного історико-культурного заповідника на о. Хортиця, музеїв М. Островського у Шепетівці, М. Коцюбинського в Чернігові, літературного музею в Одесі,музей Книги, музей України у Другій світовій війні, церкви Святої Трійці (Македонія), художнього оформлення Національного музею «Чорнобиль» у Києві. Створив живописний цикл «Розп'яття», учасник проекту «Музей катастроф на водах», Національного музею Т. Шевченка у Києві, Шевченківськогонаціонального заповідника у м. Каневі. Протягом1998-1999 р.р. – художник працював над створенням експозиції літературно-меморіального музею Тараса Шевченка в селі Шевченкове. І ось уже 20 років відвідувачі поринають у світ дитинного і творчого шляху нашого Кобзаря.
В фойє літературно-меморіального музею Тараса зібрались викладачі та вихованці місцевих навчальних закладів, талановиті митці Шевченкового краю –
поети, художники. Родзинкою заходу стала присутність самого Анатолія Гайдамаки. Розпочала захід генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», заслужений працівник культури Людмила Шевченко, яка урочисто привітала ювіляра, гостей та учасників зібрання.І в знак пошани, подарувала Анатолію Васильовичу українську вишиванку, тканий рушник та книгуВасиля Пилип’юка «Шевченкова посвята».
Коли запросили митцядо слова, він розповів присутнім про свою трудову діяльність, про родину та про свої захоплення.
До вітального слова приєднався шевченкознавець,український державний та громадський діяч, дипломатмузеєзнавецькраєзнавецькультуролог, історик української культури. Міністр культури та туризму України (2005–2006), Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь (2007–2010).  2014 — перший заступник міністра культури України, у даний час перший заступник директора Шевченківського національного заповідника ІгорДмитрович Ліховий. Від Шевченківського коледжу слова подяки за талант і небайдужість до Шевченкових місць висловили Потабенко О.Л. та Павлова Л.О., адже всі місцеві навчальні заклади і заповідник тісно співпрацюють. Слова привітань линули і від викладачів Шевченківської школи мистецтв Л.Д.Терещенко, Л.І.Кузьменко та Л.В. Олійник. Не менш зворушливо привітали іменинника представники Шевченківського НВК в особі Т.В. Гаврильченко.
Свої поетичні рядки дарували ювіляру художниця і поетеса з с.Моринці Ольга Малько та поетеса з с.Шевченкове Валентина Войцехівська. Анатолія Васильовича привітали друзі-художники з Прибалтики та нагородили митця медаллю «За жертовність і любов до України».Привітав ювіляра і родич Тараса Шевченка Микола Лисенко, який розповів, що у них з Анатолієм Васильовичем виникла задумка: на території заповідника створити дерева родичів Кобзаря у вигляді яблунь, на листочках яких будуть вписані імена нащадків Тараса Шевченка.
Саме тут, у стінах літературно-меморіального музею для ювіляра, як дарунок гостю, для якого, як і для Тараса Шевченка, Україна понад усе, звучала пісня «До тебе» на слова А. Савченка, музика В.Прищепова у виконанні Наталії та Вадима Прищепових.
Головний зберігач фондів Ольга Дмитренко познайомила присутніх з біографією відомого художника, монументаліста та розповіла про часи створення експозиції нашого музею.
На полотнах Анатолія Гайдамаки часто можна зустріти яблука. На запитання: «Звідки вони?» - митець відповідає: «Із батьківського саду мого дитинства…» І, як перегук років, від учасників аматорського колективу Шевченківського сільського будинку культури звучала пісня «Зривають люди яблука в саду».
А на останок – майстер-клас Анатолія Гайдамаки із побудови стилізованої фото-зони під розкішним кущем калини, що росте на садибі батьків Кобзаря, і загальне фото на згадку про незабутню зустріч.
Національний заповідник
«Батьківщина Тараса Шевчека»
Завідувач відділу музеїв
Л.І. Метик

 

 




 
     
 
     
     
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua