Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

 

У вересневі дні 2020 року в Україні проходить програма заходів в рамках проведення Днів Європейської спадщини.

Дні Європейської спадщини – ініціатива Ради Європи, започаткована у 1991 році. Ідея – «оживити спадщину» через проведення різноманітних заходів, зокрема, відкрити двері пам’яток не доступних для огляду у звичайний період року. Цього року Україна обрала свою національну тему «Спадщина і освіта: уроки, які варто повторити».

Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» обрав тему «Вітряки Черкащини». Так, 19 вересня колектив заповідника в рамках Днів Європейської спадщини відвідав село Вереміївка Чорнобаївського району Черкаської області – заповідник "Козацькі землі України" – музей історії та етнографії.

 

На мальовничих полях край села зводиться справжній хутір козаків, де кожен бажаючий має змогу з головою поринути в життя і побут козаків. На території хутора є діючі старовинні вітряки, які гостинно відчинили двері колегам з Шевченкового краю.Старший науковий співробітник музею Алла Журба детально розповіла присутнім про механізм вітряка та про його дію.

 

 

Після захоплюючої екскурсії господарі в особі Алли Журби та власника музею українського мистецтвознавця, художника, видавця, фотожурналіста, історика, етнографа, збирача українських старожитностей, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Володимира Недяка зі словами: «ДОСТОЙНОМУ МУЗЕЮ – ДОСТОЙНИЙ ПОДАРУНОК» подарували колегам унікальне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка з ілюстраціями відомого художника Амвросія Ждахи.

Колектив Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» висловлює щиру вдячність господарям за враження та емоції від побаченого і почутого. Бажаємо вам творчих звершень, вдалих проектів та вдячних відвідувачів! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua