Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

ДО 150-РІЧЧЯ від дня народження ЛЕСІ УКРАЇНКИ та в рамках щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля» відбулася Всеобласна толока, започаткована головою Черкаської обласної адміністрації Олександром Скічком.

24 квітня 2021 року в Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» на садибі батьків Кобзаря у фруктовому саду було висаджено #Лесину_Грушу.

Засновником акції став співзасновник журналу-каталогу «СонцеСад» Остап Михаць. Спільно з волинською журналісткою Людмилою Приймачук вони завітали на Черкащину зі святою місією - висадити щепу з історичного дерева - грушки, яку понад 100 років тому висадила на дворищі Лесі Українки її молодша сестра – Ізидора.

Два роки тому у шанувальників Лесі Українки народилась ідея продовжити рід її груші. Задум провести акцію і присвятити її ювілею письменниці підтримали у Національній спілці письменників України.

 

Гілочок-живців нарізали, і Остап Михаць прищепив їх на груші-дичці. Вже через рік висадили перші саджанці на території садиби-музею Лесі Українки. Організатори планують охопити якнайбільше меморіальних місць, пов’язаних з Лесею Українкою та родиною Косачів. Так, небайдужі люди висадили вже близько сорока саджанців у різних куточках України, ще 23 саджанці вручено переможцям спеціального конкурсу. У акції взяли участь всі працівники Національного заповідника. Сподіваємося, що зовсім скоро, як земляки Кобзаря, так і гості Шевченкового краю зможуть поласувати запашними солодкими грушками.  

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua