Міністерство культури України

Виставки
 
 
 
   
     

"Народна кераміка у зібранні Вадима Мицика" 

23 квітня 2015 року у актовій залі Моринського музейного комплексу відбулося представлення виставки під назвою "Народна кераміка у зібранні Вадима Мицика". Вадим Федорович - відомий етнограф, археолог, дослідник народного мистецтва. Доктор філософії в галузі культурології, професор. Заслужений працівник культури України. Почесний краєзнавець України. Лауреат премій ім. В.Хвойки (археологія), ім. М.Максимовича (краєзнавство), ім. П.Демуцького (етнографія), ім. І.Нечуя-Левицького (мистецтвознавство). Двадцять вісім років працював директором Тальнівського районного музею історії хліборобства. Автор монографічних досліджень "Священна країна хліборобів. Міста і селища Трипільської цивілізації у міжріччі Південного Бугу-Дніпра та околиць", "За законом Світового ладу. Трипільська цивілізація і світогляд українського народу". 

 

Вадим Мицик

 

Досліджувати й писати про кераміку почав у 1969 році. Протягом життя збирав свою колекцію раритетних керамічних виробів із різних регіонів Черкащини та України. Своє зібрання і вирішив представити Вадим Федорович жителям батьківщини Кобзаря та відвідувачам заповідника. Тут є такі цінні експонати, як кераміка та її фрагменти періоду Трипілля та козацької доби, а також вироби майстрів, з якими доводилося спілкуватися під час наукових експедицій архегологу та досліднику зі Звенигородщини. 

 

 

 

 

 

Досліджувати й писати про кераміку почав у 1969 році. З 1972 р. зайнявся дослідженням міст і селищ Трипільської цивілізації в Черкаській, Кіровоградській, Одеській, Чернівецькій областях у складі експедицій відомих археологів Миколи Шмаглія, Костянтина Зіньківського, Володимира Круця. Відкрив три ранньотрипільські поселення на Черкащині. Збирацька й дослідницька стезя Вадима Мицика прослалася зі Сходу й на Захід України: від Опішні - Василькова - Громів - Жорнищ - Адамівки й до Косова. Побував у відомих гончарних осередках Тальнівщини, Уманщини, Звенигородщини, Поділля, Полтавщини, Прикарпаття. Частина кераміки з міст і селищ Трипільської культури, гончарних осередків Черкащини знаходиться у фондах Тальнівського музею історії хліборобства. Відкрив і досліджував козацькі поселення сотенного міста Романівки (Тальнівщина), Звенигородки. 

 

Цікаву розповідь про походження експонатів, їх особливості та відмінності, а також про гончарів-майстрів, які доклали рук до представлених на виставці глиняних виробів, краса та різноманіття яких просто не може не захоплювати.

 

 

 

 

 

 

 
Виставка історичної та народної кераміки у зібранні Вадима Мицика засвідчує творчий геній українського народу впродовж тисячоліть його життя, його кревний зв’язок із краєм та світоглядом батьків, предків та пращурів. 
     
     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua