Міністерство культури України

Виставки
 
 
 
   

Виставка художніх робіт Михайла Микешина "Нас єднає Шевченкове слово"

З 9 березня по 5 квітня 2020 року в приміщенні літературно-меморіального музею Тараса Шевченка в селі Шевченковому на Черкащині діє виставка художніх робіт Михайла Микешина із фондів Національного музею Тараса Шевченка, м. Київ, тут же представлені оригінал прижиттєвого видання «Кобзаря» та три збірочки, ілюстровані Михайлом Йосиповичем 1896 року.

 

 

 

 
     

Михайло Йосипович Микешин

Видатний скульптор другої пол. ХІХ ст. Автор пам’ятників, які й досі вражають своєю величчю і є візитками столиць, мав беззаперечний талант і безкінечне бажання творити.

Народився 9 (21) лютого 1835 р. в селі Максимково Смоленської губернії поблизу Рославля в родині панського садівника та знахаря. З чотирьох років почав малювати, тому батько й віддав Михайла в науку до місцевого маляра-дяка.

Згодом вступив до Академії мистецтв, де навчався по класу батального живопису під керівництвом Б. П. Віллевальде.  Він із відзнакою закінчив Академію, отримавши велику золоту медаль за картину «В’їзд Тіллі в Магдебург». Згодом його запросили викладати малювання для Великих князівен.Незабаром художник отримав багато державних замовлень, серед яких пам’ятник адміралу Грейгу в Миколаєві.

Михайло Микешин познайомився з Тарасом Шевченком у 1858 р. в Петербурзі, в родині Федора Толстого, часто зустрічався з ним, створив скульптурні портрети Кобзаря.

 

Одного разу М. Микешин завітав до Шевченка в той час, коли поет збирався розірвати малюнок, на якому Тарас Григорович зобразив свою останню надію, наречену Ликерію. Михайло Йосипович забрав портрет Ликери Полусмакової і зберіг його.  

Протягом усього життя художник прагнув увічнити образ Т. Г. Шевченка. Михайло Микешин першим ілюстрував його «Кобзаря». У 1896 р. петербурзький видавець Бабкін опублікував три випуски ілюстрованого «Кобзаря» з малюнками Михайла Микешина. На обкладинці художник зобразив Тараса Григоровича, яким бачив його в майстерні в останні роки життя.

На сьогодні у фондах Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» є один з цих примірників (1896 року), який подарували родичі Кобзаря по лінії Дмитра Красицького. Дивовижним є те, що на першому випуску рукою Дмитра Красицького зроблено напис: «Музею Шевченка в с. Шевченкове в день 150 річчя з дня народження Т.Г. Шевченка. Дмитро Красицький». Символічним є те, що цей подарунок потрапив до нас саме у 80 річницю з дня відкриття літературно-меморіального музею Тараса Шевченка в селі Шевченкове та в 205 річницю з дня народження нашого земляка. У празькому виданні «Кобзаря» (1876) надруковані спогади митця про Т. Шевченка.

У 1868 р. М. Микешин працював над пам’ятником Богданові Хмельницькому, який знаходиться на Софіївській площі в м.Києві. У 1890-х рр. разом із Д. Менделєєвим, І. Рєпіним, П. Чайковським та іншими діячами культури М. Микешин заснував у Петербурзі «Товариство імені Тараса Шевченка» для допомоги петербурзьким студентам-вихідцям із України, які навчалися у вищих навчальних закладах Санкт-Петербурга. Підтримував ідею композитора Г.Козаченка написати оперу про українського поета.

31 січня 1896 р. шістдесятирічний Михайло Йосипович Микешин відійшов у вічність. Похований у Санкт-Петербурзі.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua